060 13 15 155 Ponedeljak - Nedelja 09:00 - 17:00
Čišćenje i održavanje čupavih Šegi tepiha

Čišćenje i održavanje čupavih Šegi tepiha

Ako u vašem stanu imate čupavi tepih održavanje tekvog tepiha najbolje je prepustiti profesionalnom tepih servisu. Oni će takav tepi oprati i dubinski i sa mašinama, a oni će to učiniti najbolje.

Kako što lakše očistiti čupavi tepih?

Ukoliko ste pri parama nemojte razmišljati, angažujte tepih servis i oni će to učiniti umesto vas. treba samo obratiti pažnju da tepih nije oštećen kako mašinsko pranje ne bi još više oštetilo tepih. Profesionalni tepih servis će prvo odstraniti sve fleke sa tepiha, a tek onda pristupiti mašinskom pranju.

Mašinsko pranje tepiha sa okruglom četkom omogućiće da sredstvo za pranje dubinski prodre u tepih i tako ga opere na naj bolji način. Nakon toga se pristupa ispiranju tepiha mlazevima vode koji odatno isteruju nečistoću iz tepiha. Pena sa ovakvih tepiha se uklanja posebnim usisivačima, ali se to preporučuje samo kod tepiha bez čvrste podloge.

Vuneni tepisi zahtevaju sasvim drugi pristup prilikom čišćenja. Ovakve vrste tepiha tepih servis će očistiti upotrebom hemijskog ili suvog pranja. Uz pomoć praha ili granula vrši se otklanjanje mrlja i uklanjanje nečistoća iz tepiha. Nakon nanošenja praha ili granule one se ostave da deluju neko vrmem hemijski a onda se samo usisaju iz tepiha i čišćenje je gotovo.

Ukoliko postoji mogućnost da se ovakvi tepisi tretiraju vodom naj bolje je to uraditi uz pomoć paročistača koji će uz pomoć visoke temperature pare otkloniti nečistoće, fleek, mrlje i bakterije.

Čišćenje čupavih tepiha od dlaka

Ukoliko u kući ili stanu imate kućne ljubimce naj bolje bi bilo da ne uzimate čupave tepihe. ako su već tu i za sobom ostavljaju dlake naj bolji način da ih uklonite je uz pomoć neke grublje četke. Održavajte tepihe četkajući ih redovno, a četku prilikom čišćenja uranjajte u radtvor mlake vode i sirćeta.

Kako oprati čupavi tepih kod kuće?

Ako imate dovoljno prostora možete čupavi tepih prati i kod kuće. Prvi korak bi bilo usisavanje ili ako imate dvorište onda da ga dobro istresete. Nakon toga pristupite pranju tepiha na taj način što ćete pripremiti rastvor sirćeta, vode, limunovog soka i sode bikarbone. U ovaj rastvor može se dodati i neko eterično ulje kako bi vaš tepih nakon pranja mirisao.

Ukoliko se desi davam se isfleka čupavi tepih od vina, kafe ili nekog drugog pića obavezno to mest prvo blago utapkate nekim papirnim ubruson i tako upijete višak tečnosti, a zatim pokušajte da fleku otklonite nekim sredstvom za uklanjanje fleka.

U zadnje vreme na našem tržištu pojavili su se čupavi tepisi od sintetičkih vlakana koji su dosta lakši za održavanje i uklanjanje fleka.

Leave a Reply

Close Menu